Boudry

Boudry – een familie kunstenaars –

Partner Kunstenfestival Watou 2024

De expo ‘Boudry – een familie kunstenaars’ wordt opgenomen in de programmatie van het kunstenfestival Watou 2024! Meer info te vinden op: https://www.kunstenfestivalwatou.be/nl/over/ontdek/expo-boudry/

Zomertentoonstelling Kapel Zusters Benedictinessen!

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. 

De tentoonstelling schetst in het historisch kader van ‘t Klooster (zusters Benedictinessen) een overzicht van het oeuvre van de Poperingse kunstenaarsfamilie Boudry.

In Poperinge en ruim daarbuiten is vandaag de dag vooral Nele Boudry (1961) bekend. Meest bekend van haar is het Ginger-beeld op de Poperingse markt en het beeld Quinten in Dranouter. Nele woont momenteel in Caunes-Minervois (Haut Languedoc) tussen Toulouse en Montpellier.  Nele was jaren lerares in de Poperingse Kunstacademie, maar stopte deze loopbaan om voltijds te kunnen leven als kunstenares. Momenteel maakt zij veel schilderwerken, die meer en meer een internationaal publiek vinden.

Nele is erfgename van een ganse familie kunstenaars. Haar vader was de bekende fotograaf en kunstschilder Paul Boudry (1925-2001). Hij zette vele landhuisjes en talloze kapellen op doek en was een befaamd en ruim gekend volksfiguur in de Westhoek. Grootvader Jules Boudry (1888-1951) is dan weer gekend omdat veel zijn werk nog steeds te vinden is in veel huizen in Poperinge en ver daarbuiten.  Jules Boudry was een productief kunstschilder en maakte heel wat portretten (o.a. van Montgomery), schilderde historische gebouwen en kerkinterieurs, maar ook talloze stillevens, vaak met dahlia’s. De oom van Jules Boudry is Aloïs Boudry (1851-1938), Deze kunstschilder haalde nationale erkenning met heel realistische portretten van het vissersleven in Oostduinkerke. Zijn werk is terug te vinden in het Navigo in Oostduinkerke en in diverse musea in Vlaanderen.

Daarnaast kent de familie Boudry in haar diverse takken nog tal van kunstenaars. We vermelden hier: Robert Boudry (Antwerpse stadsgezichten), Pol Boudry (portretten), Helena Boudry, Daniel Boudry, keramiek (grootvader van filosoof Maarten Boudry), Chantal De Craemer (schilderijen van dieren), Katrien Boudry, Marleen Boudry, Trees Boudry, Grietkin Deroo (artistieke podcasts), …

Aan de Schreve vond maar liefst 500 werken terug van Jules Boudry, een 100-tal van Paul en meer dan 200 van Nele Boudry.  Er werden drie fotomomenten georganiseerd voor eigenaars om een professionele foto te laten maken van hun werk. Meer dan 100 trotse bezitters uit het ganse land zakten hiervoor af naar het Talbot House in Poperinge. Curator Lidewij Deroo, Ir.-architect en dochter van Nele Boudry, staat in voor het concept van de tentoonstelling en voor de selectie van de werken.

Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een kunstboek uit met de weergave van een selectie uit het ruime oeuvre van de Boudry-familie.  Een grotere selectie blijft later ook te raadplegen op www.erfgoedplus.be.

De tentoonstelling is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open in juli en augustus, einde op 1 september telkens van 10u-17u. Uitzonderlijk open op 15 augustus 2024.

Toegang €5,- – onder de 18 jaar gratis.

Voor groepen: gidsbeurten aan €70,- mogelijk op afspraak op info@aandeschreve.be, maximum 20 personen.

2024 wordt het Boudry-jaar!

Café Artistiek Curator Lidewij Deroo en Isabel Decrock van werkgroep Boudry binnen de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve geven toelichting over ‘Boudry – een familie kunstenaars’

zo 5 mei 2024van11.00 u.tot12.15 u – Kasteel De Lovie, Krombeekseweg 82, 8970 Poperinge

Een zondagse talkshow over cultuur, boeken, kunst, muziek, toneel en zoveel meer. Is dat geen goed idee? Deze keer zijn we te gast in het Kasteel van De Lovie. 

We gaan in gesprek met Tuly Salumu, auteur van ‘Bintje’. Curator Lidewij Deroo geeft meer uitleg over de Boudry-expo van Heemkring Aan De Schreve. Kunstenaar Sven Verhaeghe vertelt meer over Studio Artillerie en Aterlier in Beeld. Jonas De Rave en Katja Ostrowska brengen klezmer-muziek. 

Toegang: € 2 (incl. aperitief)

Interviews door Stefanie Vandewalle en Margot Derycke

inschrijven kan hier:

Café Artistiek in De Lovie | Evenementen | Shop Poperinge

Voorintekening Boek: ‘Boudry – een familie kunstenaars’

De kunstenaars familie Boudry, afkomstig uit Poperinge, is ook ver over de West-Vlaamse grenzen bekend.

Opzet van het project is de oplijsting van de artistiek talentvolle familie Boudry. Wat Poperinge betreft, komt  men automatisch uit bij de tak van Jules Boudry, inclusief de kinderen en kleinkinderen, waaronder Paul Boudry en dochter Nele Boudry, die internationaal doorgebroken is. Daarnaast heb je de tak Alphonse Boudry, broer van Jules Boudry en de Antwerpse tak van Aloïs Boudry.

Deze zomer (juli-augustus 2024) wordt er een overzichtstentoonstelling georganiseerd, waarbij het concept wordt bepaald door curator Lidewij Deroo, achterkleinkind van Jules Boudry. Naast de tentoonstelling verschijnt er een publicatie in boekvorm met een omschrijving van alle Boudry’s en hun artistiek werk. Daarnaast krijgen alle werken op termijn een digitale plaats in de ‘overzichtsbibliotheek’ op www.erfgoedplus.be. Momenteel bevat onze Boudry – inventaris al meer dan 1000 werken. Een Boudry-kunstwandelroute van 4 km doorheen het stadscentrum van Poperinge wordt ingelopen .

Momenteel kun je intekenen op het boek ‘Boudry – een familie kunstenaars’:

Fotomomenten Boudry

Boudry-eigenaars konden op 7 en 14 oktober 2023 en op 3 februari 2024 hun werk komen fotograferen in Talbot House VZW.

“Om een mooi overzicht te bekomen van alle binnengekomen materiaal hadden we graag een foto-moment ingelast.  De foto’s die we op heden kunnen nemen zijn moeilijk bruikbaar, daar heel wat schilderijen achter glas bevinden en dus door een amateur moeilijk vast te leggen zijn.

We kunnen, dankzij een samenwerking met CO7, professioneel foto- materiaal gebruiken en dankzij vrijwilligers die dag in dag uit met het nemen van foto’s van uiteenlopende collectiestukken bezig zijn, een goed omkaderd team samenstellen die jullie graag, samen met jullie dierbaar bezit, willen uitnodigen tot een professioneel fotomoment.  De foto’s die op dat moment genomen worden dienen uiteindelijk voor het opnemen in een online inventaris en – eventuele – opname in de tentoonstelling en in het boek, hier gaat de redactie over en de curator van de tentoonstelling.”

We mochten heel wat reacties hierop krijgen. Tijdens deze fotomomenten werden een 300-tal werken op foto vastgelegd! Naast de vele huisbezoeken en doorgestuurde werken bekomen we op die manier al meer dan 1000 werken, waarvan het grootste deel op professionele manier werd vastgelegd!

Met dank aan onze partners Talbot House VZW, voor het ter beschikking stellen van de locatie, en CO7, voor het ter beschikking stellen en de ondersteuning van de fotostudio.

Met dank aan onze fotografen Eric Debusschere, William Roelens en Eric Compernolle.

Met dank aan onze medewerkers om dit mogelijk te maken: Hans Vandenbroucke, Johan Ingelaere, Annemie Declercq, Patrick Boone, Filip Coutigny, Isabel Decrock en Martin Samyn.