Boudry

2024 wordt het Boudry-jaar!

Voorintekening Boek: ‘Boudry – een familie kunstenaars’

De kunstenaars familie Boudry, afkomstig uit Poperinge, is ook ver over de West-Vlaamse grenzen bekend.

Opzet van het project is de oplijsting van de artistiek talentvolle familie Boudry. Wat Poperinge betreft, komt  men automatisch uit bij de tak van Jules Boudry, inclusief de kinderen en kleinkinderen, waaronder Paul Boudry en dochter Nele Boudry, die internationaal doorgebroken is. Daarnaast heb je de tak Alphonse Boudry, broer van Jules Boudry en de Antwerpse tak van Aloïs Boudry.

Deze zomer (juli-augustus 2024) wordt er een overzichtstentoonstelling georganiseerd, waarbij het concept wordt bepaald door curator Lidewij Deroo, achterkleinkind van Jules Boudry. Naast de tentoonstelling verschijnt er een publicatie in boekvorm met een omschrijving van alle Boudry’s en hun artistiek werk. Daarnaast krijgen alle werken op termijn een digitale plaats in de ‘overzichtsbibliotheek’ op www.erfgoedplus.be. Momenteel bevat onze Boudry – inventaris al meer dan 1000 werken. Een Boudry-kunstwandelroute van 4 km doorheen het stadscentrum van Poperinge wordt ingelopen .

Momenteel kun je intekenen op het boek ‘Boudry – een familie kunstenaars’:

Fotomomenten Boudry

Boudry-eigenaars konden op 7 en 14 oktober 2023 en op 3 februari 2024 hun werk komen fotograferen in Talbot House VZW.

“Om een mooi overzicht te bekomen van alle binnengekomen materiaal hadden we graag een foto-moment ingelast.  De foto’s die we op heden kunnen nemen zijn moeilijk bruikbaar, daar heel wat schilderijen achter glas bevinden en dus door een amateur moeilijk vast te leggen zijn.

We kunnen, dankzij een samenwerking met CO7, professioneel foto- materiaal gebruiken en dankzij vrijwilligers die dag in dag uit met het nemen van foto’s van uiteenlopende collectiestukken bezig zijn, een goed omkaderd team samenstellen die jullie graag, samen met jullie dierbaar bezit, willen uitnodigen tot een professioneel fotomoment.  De foto’s die op dat moment genomen worden dienen uiteindelijk voor het opnemen in een online inventaris en – eventuele – opname in de tentoonstelling en in het boek, hier gaat de redactie over en de curator van de tentoonstelling.”

We mochten heel wat reacties hierop krijgen. Tijdens deze fotomomenten werden een 300-tal werken op foto vastgelegd! Naast de vele huisbezoeken en doorgestuurde werken bekomen we op die manier al meer dan 1000 werken, waarvan het grootste deel op professionele manier werd vastgelegd!

Met dank aan onze partners Talbot House VZW, voor het ter beschikking stellen van de locatie, en CO7, voor het ter beschikking stellen en de ondersteuning van de fotostudio.

Met dank aan onze fotografen Eric Debusschere, William Roelens en Eric Compernolle.

Met dank aan onze medewerkers om dit mogelijk te maken: Hans Vandenbroucke, Johan Ingelaere, Annemie Declercq, Patrick Boone, Filip Coutigny, Isabel Decrock en Martin Samyn.