Boeken

Boudry – een familie kunstenaars

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘BOUDRY’ publiceert de koninklijke heemkring Aan de Schreve een overzichtswerk. In dit lijvig boek geven Hans Vandenbroucke, Isabel Decrock, Johan Ingelaere en Filip Coutigny een inkijk in de kunstenaarsfamilie Boudry, die veel verder strekt dan de ons gekende Poperingse tak van Jules, Paul en Nele Boudry.

Wist je dat de familie Alphonse Boudry, broer van Jules, in de Priesterstraat ook een verfwinkel uitbaatte en dat ook Alphonse heel wat kunstwerken heeft gemaakt? Wie kent er niet Helena Boudry, die jaarlijks exposeert in het Cultureel Centrum Scharpoord in Knokke-Heist? En de vele vissersportretten van Aloïs Boudry? 

Deze kunstenaarsfamilie en hun kunstwerken worden gebundeld in een boek van 300 bladzijden, formaat 235 x 270 mm, garen genaaid, paperback met 2 flappen. Het verschijnt volledig in kleurendruk en is rijkelijk geïllustreerd.

Tot 15 mei 2024 kan je intekenen op dit boek door overschrijving van 40,00 euro met vermelding ‘Boek Boudry + mailadres’. Niet-leden betalen 45,00 euro.  Het boek kan worden afgehaald tijdens de boekvoorstelling en tijdens de openingsuren van de tentoonstelling – zomer 2024 – in het klooster van de Zusters Benedictinessen (Boeschepestraat 14, Poperinge). 

Het boek wordt nadien te koop aangeboden op de tentoonstelling (juli-augustus 2024) voor de prijs van 50,00 euro. 

Er wordt €7.50 extra gevraagd voor het versturen van het boek binnen België.

IBAN BE59 0682 4060 8426

De Passies van de verzamelaar – De collecties van Meester Hendrik Adriaen

Hendrik Adriaen die in Brielen in 1868 werd geboren was een bijzonder veelzijdig man. Enkele jaren na zijn geboorte verhuist hij naar Vlamertinge om uiteindelijk in 1896 in Poperinge te belanden. Naast een drukke private veeartsenijpraktijk en zijn functie als officieel keurder had hij een enorme passie voor archeologie en geschiedenis. Hij staat dan ook gekend als Poperinges eerste amateurarcheoloog die pas decennia later navolgers heeft gekend in de streek. Bovendien was hij een gepassioneerd verzamelaar van antiquiteiten gaande van munten en penningen over archeologische artefacten tot aardewerk, beelden en veel ‘heemkundige’ voorwerpen. Zijn verzameling stond na verloop van tijd van heinde en verre gekend en hij voerde een drukke correspondentie met tal van specialisten, verzamelaars en antiquairs. Zijn verzamelwoede ging heel ver: of het nu streekeigen stukken waren of van randgebieden (gaande van Limburg tot ver in Frans-Vlaanderen), of het nu betrekking had op de regionale geschiedenis of de veeartsenij: hij verzamelde werkelijk alles.  

Na zijn overlijden in 1951 kwam zijn verzameling bij zijn kinderen terecht. De stad Poperinge had in 1951 de collectie met betrekking tot Poperinge gekregen maar door de desinteresse van het stadsbestuur kwam er van het beloofde stadsmuseum niets terecht. Het Museum Meester Adriaen in Poperinge dat het initiatief was van zijn zoon Fernand kende maar een kortstondig bestaan en na de sluiting werd een deel van de collectie verkocht. 

Evenwel zijn zowat alle Poperingse stukken, zowel archeologische als antiquarische, bewaard gebleven bij de erfgenamen. De Heemkring Aan de Schreve vond het dan ook de ideale gelegenheid om voor het eerst een overzichtstentoonstelling te houden van zowel de archeologica als de kunstcollectie van Meester Hendrik Adriaen. Deze unieke tentoonstelling loopt tijdens de maanden juli en augustus in de Kapel van de Zusters Benedictinessen (Boeschepestraat). Tegelijkertijd verschijnt er een boek over Meester Hendrik Adriaen en zijn collecties: ‘De Passies van de verzamelaar’ van de hand van onze hoofdredacteur, historicus Kristof Papin, die tevens optreedt als curator van de tentoonstelling.  

Het boek ‘De Passies van de Verzamelaar – De collecties van Meester Hendrik Adriaen’ kan worden besteld door overschrijving van €45,-, indien te versturen per post dient er €7,50 extra betaald op rekening BE59 0682 4060 8426 van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve.