02/07/2023 Door AandeSchreve Uit

Tentoonstelling ‘Museum Meester Adriaen’

Hendrik Adriaen die in Brielen in 1868 werd geboren was een bijzonder veelzijdig man. Enkele jaren na zijn geboorte verhuist hij naar Vlamertinge om uiteindelijk in 1896 in Poperinge te belanden. Naast een drukke private veeartsenijpraktijk en zijn functie als officieel keurder had hij een enorme passie voor archeologie en geschiedenis. Hij staat dan ook gekend als Poperinges eerste amateurarcheoloog die pas decennia later navolgers heeft gekend in de streek. Bovendien was hij een gepassioneerd verzamelaar van antiquiteiten gaande van munten en penningen over archeologische artefacten tot aardewerk, beelden en veel ‘heemkundige’ voorwerpen. Zijn verzameling stond na verloop van tijd van heinde en verre gekend en hij voerde een drukke correspondentie met tal van specialisten, verzamelaars en antiquairs. Zijn verzamelwoede ging heel ver: of het nu streekeigen stukken waren of van randgebieden (gaande van Limburg tot ver in Frans-Vlaanderen), of het nu betrekking had op de regionale geschiedenis of de veeartsenij: hij verzamelde werkelijk alles.  

Na zijn overlijden in 1951 kwam zijn verzameling bij zijn kinderen terecht. De stad Poperinge had in 1951 de collectie met betrekking tot Poperinge gekregen maar door de desinteresse van het stadsbestuur kwam er van het beloofde stadsmuseum niets terecht. Het Museum Meester Adriaen in Poperinge dat het initiatief was van zijn zoon Fernand kende maar een kortstondig bestaan en na de sluiting werd een deel van de collectie verkocht. 

Evenwel zijn zowat alle Poperingse stukken, zowel archeologische als antiquarische, bewaard gebleven bij de erfgenamen. De Heemkring Aan de Schreve vond het dan ook de ideale gelegenheid om voor het eerst een overzichtstentoonstelling te houden van zowel de archeologica als de kunstcollectie van Meester Hendrik Adriaen. Deze unieke tentoonstelling loopt tijdens de maanden juli en augustus in de Kapel van de Zusters Benedictinessen (Boeschepestraat). Tegelijkertijd verschijnt er een boek over Meester Hendrik Adriaen en zijn collecties: ‘De Passies van de verzamelaar’ van de hand van onze hoofdredacteur, historicus Kristof Papin, die tevens optreedt als curator van de tentoonstelling.  

Ook de leerlingen Beeldatelier van het Vroonhof gaven aan deze uitgebreide verzameling hun eigen interpretatie aan Meester Adriaen. Hun werkjes zijn te bezichtigen in de pandgang van de kapel – Kunstacademie Poperinge

Van 1 juli Tot 15 Aug 2023 open op vrijdag, zaterdag en zondag dankzij enthousiaste vrijwilligers van 10u00 tot 17u00. Plaats van afspraak: Klooster Zusters Benedictinessen. Tot binnenkort!

Expo academie is gratis te bezichtigen.

Expo Meester Adriaen: €5,- + 18 jaar/ gratis – 18 jaar